فعالیتهای وارداتی و صادراتی به دلیل سود قابل توجهی که دارند، همواره مورد توجه تجار مختلف بوده و افراد زیادی وجود دارند که در این حوزه فعالیت میکنند. واردات و صادرات مانند بسیاری از فعالیتهای تجاری رایگان نبوده و افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند، باید هزینههای مربوطه را پرداخت کنند. بخش قابل توجهی از هزینههای مربوط به صادرات و واردات کالاها صرفه هزینههای گمرکی میشود. این هزینه شامل موارد متعددی مانند حمل و نقل یا ذخیره کالا در انبار میشود؛ به همین دلیل افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند باید از تعرفه گمرک در سال 1403 اطلاع داشته و بر اساس آن هزینههای صادرات و واردات کالاها را محاسبه کنند.
منظور از هزینههای گمرکی چیست؟
در پاسخ به این سوال که هزینه گمرک در سال 1403 چیست باید گفت به کلیه هزینههایی که تجار باید بابت خدمات گمرکی پرداخت نمایند، هزینه یا تعرفه گمرک گفته میشود. بر اساس تعرفه گمرک در سال 1403 هزینههای مربوط به انبارداری، بارگیری، حمل و نقل، تخلیه و کارشناسی کالا جزو هزینههای گمرکی هستند که توسط هیأت انتخابی گمرک و وزرا تعیین و ابلاغ شده است.
هزینههای گمرکی چه مواردی را در بر میگیرد؟
در خصوص تعرفه گمرک در سال 1403 باید به این موضوع اشاره کرد که این تعرفه شامل چند هزینه مختلف میشود که به شرح زیر است.
حقوق ورودی
به هزینهای گفته میشود که معادل 4 درصد ارزش گمرکی کالا به علاوه سود بازرگانی بوده که به کالاهای وارداتی تعلق میگیرد. در خصوص حقوق ورودی باید به این نکته اشاره کرد که سایر هزینههای گمرکی جدا از حقوق ورودی بوده و توسط گمرک اخذ میشوند.
حقوق گمرکی
به مبلغی گفته میشود که بر اساس جدول تعرفه گمرک در سال 1403 از کالاهای وارداتی دریافت میشود. برای محاسبه این هزینه ارزش CIF، نرخ تعرفه و نرخ ارز در یکدیگر ضرب میشوند. در خصوص ارزش CIF باید گرفت که حاصلضرب ارزش ورودی کالا در نرخ ارزی است که توسط گمرک تعیین شده است. ارزش ورودی کالا نیز شامل هزینههای مربوط به خرید کالا در مبدأ به علاوه هزینههای حمل و نقل، بیمه، بارگیری و هزینههای واریز و سایر هزینههای جانبی است که بر اساس نرخ ارز در کشور تعیین و محاسبه میشود.
سود بازرگانی
در خصوص سود بازرگانی در تعرفه گمرک در سال 1403 باید گفت که نوعی مالیات به حساب میآید که بر اساس سیاستهای تدوین شده توسط دولت از برخی کالاها در گمرک دریافت میشود. نرخ سود بازرگانی متغیر بوده و بر اساس نرخ CIF، ترخ تعرفه و نرخ ارز تعیین شده توسط گمرک محاسبه و اخذ میشود. برای آشنایی بیشتر با محاسبه سود بازرگانی مطلب سود بازرگانی چیست؟ را از بلاگ تی ان تی مطالعه کنید.
حق بیمه
یکی دیگر از هزینههای گمرکی در واردات کالا به حساب میآید که نرخ آن به عوامل مختلفی بستگی دارد. مسافت بین مبدأ تا مقصد، جنس کالا، نوع محموله، تعداد یا حجم کالا، نوع وسیله نقلیه، شرایط مسیر حرکت و میزان خطرات احتمالی از عواملی هستند که نرخ حق بیمه را تحت تأثیر قرار میدهند.
هزینه گمرک در سال 1403 چگونه محاسبه میشود؟
بر اساس تعرفه گمرک در سال 1403 برای واردات کالا به کشور نحوه محاسبه مهمترین هزینههای گمرکی به شرح زیر است.
محاسبه هزینه انبارداری
یکی از مهمترین هزینههای گمرکی است که از حاصلضرب نرخ انباردای در وزن خالص کالا به دست میآید. در خصوص نرخ انبارداری باید به این نکته اشاره کرد که بر اساس نوع انبار، نرخ متفاوتی دارد. به عنوان مثال نرخ انبار فرودگاهی با نرخ انبار فضای باز متفاوت است.
محاسبه ارزش CIF کالا
ارزش سیف کالا (CIF) یکی دیگر از مهمترین هزینههای گمرکی بر اساس تعرفه گمرک در سال 1403 است که از حاصلضرب ارزش ورودی کالا (نرخ ارزی کالا) در نرخ ارزی که توسط گمرک اعلام شده به دست میآید. در صورتی که به یک کالا بیمه تعلق بگیرد، حق بیمه نیز به معادله محاسبه ارزش CIF اضافه میشود.
محاسبه عوارض گمرکی
عوارض گمرکی یکی از هزینههایی است که صاحب کالا باید به سازمانهای دولتی، مانند اداره تعاون و راه و تراببری و غیره پرداخت کند و گمرک مسئول اخذ این هزینه است. در صورتی که بخواهید عوارض گمرکی کالای وارداتی را محاسبه کنید، باید سود بازرگانی با حقوق گمرکی جمع شده و 8 درصد آن را به عنوان عوارض گمرکی پرداخت کرد.
محاسبه عوارض هلال احمر
همانطور که از نام این هزینه در تعرفه گمرک در سال 1403 مشخص است، هزینهای است که از واردات کالا برای سازمان هلال احمر در نظر گرفته شده است. یک درصد از مجموع سود بازرگانی به علاوه حقوق گمرکی هزینهای است که به عنوان عوارض هلال احمر پرداخت میشود.
محاسبه جریمه گمرکی
این هزینه زمانی اخذ میشود که صاحب کالا یا اظهار کننده، ارزش کالای وارداتی را کمتر از ارزش واقعی اعلام کرده باشد؛ در این شرایط صاحب کالا بر اساس ارزش کالا و تعرفهها جریمه خواهد شد. مبلغ جریمه توسط کارشناسان مربوطه در گمرک محاسبه شده و اخذ میشود.
هزینههای گمرکی واردات
همه کالا در تجارت بینالمللی دارای کد تعرفه گمرکی هستند که بر مبنای این کد مشمول هزینه گمرکی ورود کالا میشود. بر اساس تعرفه گمرک در سال 1403، هزینههای گمرکی واردات شامل موارد زیر میشود:
- هزینههایی که باید قبل از ورود کالا به گمرک پرداخت شود (هزینه حق توقف، هزینه ذخیره کالا در انبار تا زمان ترخیص، هزینه صورد مجوز ترخیص کالا، هزینه پرینت، هزینه مهر و لاک)
- هزینههای نوع اول مانند حقوق گمرکی که در گمرک پرداخت میشوند.
- هزینههای نوع دوم که باید خارج از گمرک پرداخت شوند.
- هزینههای مربوط به ترخیص کالای وارداتی (شامل هزینههای ثبت سفارش کالا، هزینه مالیات کارت بازرگانی، دستمزد ترخیص کالا و غیره)
لیست تعرفه گمرک در سال 1403 چیست؟
در خصوص تعرفه گمرک در سال 1403 باید گفت کدی است که به کالاهای مختلف بر اساس استانداردهای بینالمللی نسبت داده میشود تا بر این اساس ارزش و جایگاه آنها مشخص شود. این کد مبنایی برای محاسبه مالیات و عوارض ورود کالا است. همانطور که در تعریف حقوق ورودی گفته شد، هزینهای است که بابت ورود کالا به کشور به عنوان حقوق و عوارض از صاحب کالا اخذ میشود. در اصطلاح عامیانه منظور از تعرفه گمرکی همان حقوق ورودی است.
در خصوص تعرفه گمرک در سال 1403 باید به این نکته اشاره کرد که هر ساله تعرف گمرکی کالاهای مختلف به همراه حقوق و عوارض آن توسط دولت به صورت یک کتابچه فصلبندی شده منتشر شده و در اختیار تجار قرار میگیرد. در این کتابچه میتوان ردیف تعرفه (کد) و شرح تعرفه (نوع یا مشخصات کالا) را همراه با سایر موارد مانند حقوق ورودی، سود بازرگانی و حقوق گمرکی مشاهده کرد. این کتابچه هر ساله توسط دولت در اختیار عموم قرار گرفته و تجار و بازرگانان میتوانند برای مشاهده تعرفه گمرکی کالای مختلف این کتابچه را دانلود کرده و مطالعه کرده یا به سامانههای مرتبط با گمرک مراجعه نمایند.
در خصوص هزینهها و تعرفه گمرک در سال 1403 باید به این موضوع اشاره کرد که افراد میتوانند با توجه به نوع فعالیت تجاری و نوع کالا، معادل 4 درصد ارزش کالای مورد نظر برای واردات را به عنوان حقوق گمرکی در نظر بگیرند. سپس باید میزان سود بازرگانی را از جدول تعرفه گمرکی منتشر شده در همان سال استخراج کرده و با حقوق گمرکی جمع کنند. در مرحله آخر سایر هزینهها که شامل 1 درصد عواض هلا احمر، 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده، هزینه بیمه و هزینههای مربوط به باربری میشود را به ملبغ قبلی اضافه کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد میشود مطلب تعرفه گمرکی چیست؟ را از بلاگ تی ان تی مطالعه کنید.
نحوه پرداخت هزینه ها و حقوق گمرکی چگونه است؟
بازرگانان و صاحبان کالاها پس از مطالعه تعرفه گمرک در سال 1403 و محاسبه هزینهها و حقوق گمرکی، در مرحله آخر باید نسبت به پرداخت آن اقدام کنند. برای پرداخت هزینه صاحبان کالا میتوانند به صورت حضوری به گمرک ورودی مراجعه کرده و هزینهها را پرداخت کنند یا به روش زیر از طریق درگاههای پرداخت آنلاین برای این کار اقدام نمایند.
- ابتدا به سامانه مدیریت متمرکز پرداختهای اینترنتی عوارض دولتی به نشانی irica.ir مراجعه کنید.
- پس از ورود به سایت گزینه پرداخت آنلاین را انتخاب کرد و در کادر مربوطه شناسه 15 رقمی پرداخت را وارد نمایید. پس از وارد کردن کد بر روی گزینه پرداخت کلیک کنید.
- در صفحه بعد مبلغ هزینه و سایر اطلاعات مربوط به هزینههای گمرکی نمایش داده میشود.
- در صورت تأیید اطلاعات یکی از درگاههای بانکی را انتخاب کرده تا به صفحه بانک هدایت شده و مبلغ مورد نظر را پرداخت کنید.
در صورت دریافت خدمات در زمینه ارسال بسته به دبی از ایران، با کارشناسان ما در پست تی ان تی در تماس باشید.
جمعبندی
همه افرادی که در زمینه واردات کالای مختلف به کشور فعالیت میکنند باید بخشی از ارزش کالاهای وارداتی را به عنوان هزینه و حقوق گمرکی به دولت پرداخت کنند. این هزینهها شامل موارد مختلفی میشود که هر ساله توسط دولت تعیین شده و ابلاغ میشود. تعرفه گمرک در سال 1403 نیز توسط دولت تدوین شده و در اختیار عموم قرار گرفته و تجار و بازرگانان که قصد واردات کالاهای مختلف به کشور دارند میتوانند بر اساس این تعرفه، هزینههای مربوطه را محاسبه کرده و نسبت به پرداخت آن اقدام کنند.
جهت دریافت خدمات و اطلاع از خدمات پست بین المللی، با کارشناسان ما در پست تی ان تی در تماس باشید.
سوالات متداول
تعرفه گمرک چیست؟
به کلیه هزینههایی گفته میشود که برای واردات کالاهای مختلف از بازرگانان بر اساس تعرفه تعیین شده توسط دولت دریافت میشود.
حقوق گمرکی چیست و چگونه محاسبه میشود؟
هزینهای است که بر اساس تعرفه گمرک در سال 1403 دریافت میشود و از حاصلضرب ارزش CIF، نرخ تعرفه و نرخ ارز تعیین شده توسط گمرک است.
تعرفه گمرک در سال 1403 را چگونه مشاهده کنیم؟
این تعرفه هر ساله توسط دولت تعیین شده و در اختیار عموم قرار میگیرد؛ کتابجه مربوطه را میتوان از اینترنت دانلود کرده یا با مراجعه به سامانههای مربوط به گمرک دریافت کرده و مشاهده کرد.